Beurs van Berlage – Amsterdam

wandbespanning kunstgalerie dordrecht
Galerie De Compagnie / West-Indisch Huis – Dordrecht
16 augustus 2016
Huis De Witte Roos – Delft
8 juli 2016
wandbespanning kunstgalerie dordrecht
Galerie De Compagnie / West-Indisch Huis – Dordrecht
16 augustus 2016
Huis De Witte Roos – Delft
8 juli 2016

Het realiseren van de wandbespanning in de Veilingzaal was een enorme uitdaging. Pakket van eisen: een brandvertragende stof, passend binnen de kleuren van de beurs, met een door de architect ontworpen patroon op de stof geborduurd. Dit alles op een redelijk korte termijn en passend binnen het budget.

Het begon met het uitzoeken van een geschikt gronddoek, gekozen werd uiteindelijk voor een wollen stof, per definitie brandvertragend, maar aangezien het tijdsbestek te kort was konden we het niet meer op kleur laten produceren, wat normaal gesproken wel had gekund als we min. 3 maanden de tijd hadden gehad. Maar die hadden we dus niet.
De kleuren in de beurs, gekozen door de architect Berlage zelf, hebben een gemengde ondertoon, waardoor een passende kleur heel nauw komt, zeker op zo’n groot vlak moet het exact kloppen. We hebben deze stof gevonden in een groen/gele menging, een mooie basis voor het patroon. Daarna hebben we in overleg met de architect zorgvuldig de kleuren van de bestikking gekozen, want deze kleuren beïnvloeden uiteraard het totaal.

Het ontwerp kwam uiteindelijk tot stand na eindeloos passen en meten, hoeveel stiksels en kleuren passen er in het budget, hoe groot mag het patroon zijn, wat kan de borduurmachine aan.

Uiteindelijk is er per baan stof maar 1 patroonhoogte van 340 cm, uniek, omdat een gemiddeld patroon meestal niet hoger is dan 80-90 cm. En een enorme uitdaging om te bestikken, maar ook om te bespannen, vanwege de vele horizontale en vertikale rechte lijnen die uiteraard exact op patroon aangebracht moeten worden.

Met de gordijnen in een goedkopere projectstof hebben we de hele zaal binnen budget kunnen houden, zo compenseert het één het ander. Creatief denken zonder consessies te doen aan de kwaliteit en de uitstraling. Om het directe harde licht en het onrustige beeld van de drukke Damrak wat te temperen hebben we voor de ramen lichte transparante stof gehangen, het zicht naar buiten is hierdoor wat diffuser en daardoor een stuk rustiger.

De komende generaties kan de Beurs weer vooruit met een conferentie zaal met een unieke wandbespanning, waarin een goede harmonie is gevonden tussen een authentiek en modern. Door de warme sfeer en de sterk verbeterde akoestiek is het een prettige zaal geworden.Beurs van Berlage Graanbeurszaal

Nadat wij de wandbespanning en de gordijnen in de Veilingzaal hadden gerealiseerd, mochten wij ook de gordijnen verzorgen in de Graanbeurszaal. Deze gordijnen waren nodig voornamelijk vanwege de akoestiek.

Pakket van eisen: Brandwerende stof in dezelfde sfeer als de Veilingzaal, passend binnen de kleuren van de Graanbeurszaal, met een dikte van min. 500 gram per m2 vanwege de akoestische eisen.

Weer is gekozen voor een effen wollen stof, dit keer hadden we wel de tijd om de stof speciaal te laten weven in de goede kleur, roestrood en okergeel, en in een speciale dikte, 500 gram per m2.

Alle galerijen zijn voorzien van gordijnen, op 8 meter hoogte hebben we een scheidingsgordijn gehangen wat gebruikt wordt om de zaal te splitsen, en op 12 meter hoogte is er op de kopse kant van de zaal een gordijn aangebracht, voornamelijk ter bevordering van de akoestiek.

In totaal is er ruim 600 meter speciaal voor dit project geweven stof verwerkt.