parallax background
 

Wandbespanning

 
wandbespanning01
 

Wandbespanning en betengeling

Al sinds de mens in grotten leefden versierden we de wanden, met tekeningen, schilderingen, later met wandkleden, stof , en nog later met papier (behang).

De techniek van het betengelen werd toegepast vanaf de 17e eeuw, toen de (buiten) muren nog vochtig, koud, en ruw waren. Het had dus meerdere functies, een decoratieve, en een isolerende functie. Prettige bijkomstigheid was een sterke verbetering van de akoestiek, en de warme ervaring van stof tegen de muur. Deze arbeidsintensieve en dus kostbare techniek werd voornamelijk toegepast in de rijkere interieurs, de veelal prachtige stoffen stonden garant voor de goede smaak en rijkdom van de bewoners.

De techniek van het bespannen wordt nu nog steeds door een aantal vakmensen beheerst, er wordt een raamwerk van latten aangebracht rondom de omtrek van de muur, daarover wordt jute of linnen gespannen, en hier wordt grondpapier als het ware ingeklopt, waardoor er een strakke drager ontstaat. Dit is de betengeling. Behang kan hier direct op aangebracht worden. Zo ontstaat er een spouw, waardoor de stof of het behang als het ware voor de muur “zweeft”. In het geval van een wandbespanning (met stof) komt er eerst nog een laag molton overheen. Met name stof geeft een prachtige dieptewerking en een rijke uitstraling.
De banen stof worden exact op patroon aan elkaar gestikt, en daarna in 1x over de hele muur aangebracht. Er zijn verschillende afwerkmogelijkheden, de klassieke methode zoals het al een paar eeuwen wordt gedaan, meestal toegepast in monumenten waarbij men de eerder gebruikte techniek terug wil, en een modernere versie waarbij gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van nu. Zo zijn wandbespanningen in iedere setting, klassiek of modern, mogelijk.

Wij beschikken over een uitgebreide stoffen- en behang collectie, en werken nauw samen met zeer ervaren vakmensen op het gebied van wandbespannen en betengelen.

Wij hebben al vele mooie projecten mogen opleveren, waar onder de Beurs van Berlage in Amsterdam, de bestuurskamer van het Ravelijn (Efteling), Kunstgalerie de Compagnie in Dordrecht, Kasteel Gaasbeek (België), Landgoed Beukenrode in Doorn, de Witte Roos in Delft, en vele andere (zie overzicht).