Expertise

Inrichting van monumenten

 
Akoestische gordijnen Beurs van Berlage

Met respect voor het verleden naar het gebruik van nu.

Nederland kent vele monumentale gebouwen, soms eeuwen oud, indertijd vaak met veel zorg en vakmanschap gebouwd. Het zegt veel over onze geschiedenis, de gebruikte materialen, de heersende bouwstijlen, de afmetingen, kleurgebruik, etc. Wij willen hier met zorg mee omgaan, echter, het onderhoud van een monument is kostbaar. De enige manier om het gebouw te behouden is het gebouw te gebruiken en soms te exploiteren. Dat vraagt vaak aanpassingen aan de tijd van nu. Domotica, akoestische aanpassingen, vluchtwegen, eisen van de brandweer; de kunst is om deze aanpassingen zo zorgvuldig mogelijk in te passen, zodat het gebouw ook in de tijd van nu z’n functie heeft terwijl de monumentale status zoveel mogelijk behouden blijft.
Wij hebben veel ervaring met het inrichten van monumenten die nu op een andere manier gebruikt worden (horeca, congrescentra, musea ) als waar ze oorspronkelijk voor zijn gebouwd. Met respect voor het verleden, naar het gebruik van nu.
Vele wandbespanningen hebben wij mogen aanbrengen, vanwege de historie, de rijke uitstraling, en de akoestiek. Wij hebben de kennis van historische stoffen om die stofpatronen voor u uit te zoeken die passen bij het tijdperk van het pand. Van de 18e t/m de 21e eeuw, ieder tijdperk heeft z’n eigen kenmerken. Evt. kunnen deze oude patronen in brandvertragende materialen geweven worden. Een bijpassend kleurenplan kunnen wij verzorgen.
Wat gordijnen betreft is alles mogelijk, historische gordijnen, al dan niet met bijpassende koven of lambrequins , transparanten, projectstoffen. Vaak wordt er gezocht naar een verantwoorde verhouding tussen de kostbare arbeid die elk vakmanschap met zich meebrengt, en het gebruik van minder kostbare materialen, zonder dat het uiteindelijke plaatje hieronder lijdt. Want eerlijk is eerlijk, budget speelt vaak een rol, en onze uitdaging is om een mooi, functioneel, plaatje te creëren die recht doet aan het gebouw en het gebruik ervan.
Vloerbedekking kunnen wij leveren in alle materialen en kleuren, evt. eigen patronen, van tapijt tot pvc, alles is mogelijk. Ook de inrichting kunnen wij verzorgen, het restaureren en herstofferen van oude meubelen, maar ook projectinrichting behoort tot de mogelijkheden, zie hiervoor “projectinrichting” op deze site.
Wij werken samen met andere professionals op het gebied van monumentale inrichting, schilders, houtbewerkers, etc. Ieder vakgebied vraagt z’n eigen vakman.
Wij staan garant voor de kwaliteit van deze vakmensen en de samenwerking op de werkvloer. Zo blijft er één aanspreekpunt voor de opdrachtgever, met korte, en vooral transparante lijnen.